Grieks voor beginners niveau 1

Deze cursus is een aanrader voor wie nieuwsgierig is naar de taal van Homeros en Herodotos, van Sappho en Plato. De lessenreeks vangt uiteraard aan met het aanleren van het Griekse schrift via lees- en schrijfoefeningen waarin je reeds veel te weten zult komen over etymologie en mythologie.

Programma

Het spreekt vanzelf dat taalstudie een noodzakelijk onderdeel wordt van de lessen. Hopelijk zal je verwonderd zijn over de rijkdom en de subtiliteit van de Griekse grammatica. Onze aandacht zal ter afwisseling ook gaan naar andere onderwerpen dan louter taalkundige. Je zal ongetwijfeld de vele sporen ontdekken die de antieke taal en cultuur ons heeft nagelaten. We wagen ons zelfs aan een eenvoudige tekst.

 

Lesgever

Myriam Lammertyn

Myriam Lammertijn is licentiaat klassieke filologie (UGent, 1980) en kandidaat Oosterse filologie (UGent, 1992). Haar grote interesse voor oude en moderne talen blijkt uit de getuigschriften die ze behaalde voor Hettitisch, licenties Vedisch en Oudindisch, middeleeuws Latijn, Roemeens en Spaans. Als leerkracht Grieks en Latijn was ze tot aan haar pensioen (2018) verbonden aan het College-ten-Doorn in Eeklo. Ze vond het belangrijk om haar leerlingen via toneel-, taal- en andere culturele projecten te wijzen op de aanzienlijke erfenis van de oude talen en hun beschaving. Sinds 2013 is ze als vrijwilliger werkzaam op de redactie van het Woordenboek van de Vlaamse Dialecten (UGent).

Praktisch

Begin- en einddatum: 16/09/2024 tot 31/03/2025
Lesmomenten: 24 maandagen, van 9u30 tot 11u45
Maximum aantal deelnemers: 20
Locatie: Blaisantkerk, Blaisantvest 37, 9000 Gent
Kostprijs: 300 euro